Stresszoldó jóga 

A feszültségek kezelése egyszerű jógagyakorlatokkal.

A Stresszoldó jóga célja a modern, nagyvárosi életmódból fakadó káros feszültségek oldása. Olyan egyszerű, mégis rendkívül hatékony eszközöket mutatunk be, amelyek segítik a mindennapokban való örömteli életet, növelik a munkabíró képességet és megelőzik a stresszes életvitelből fakadó betegségek kialakulását.

 

Jóga ászana - Félgyertya

A Stresszoldó jóga hatásai:

   › Stressz, szorongás, feszültség csökkenése

   › Életszemlélet változása

   › Önismeret mélyülése

   › Türelem fokozódása

   › Mély pszichológiai pihenés

   › Tanulási folyamatok elősegítése

   › Két agyfélteke összehangolása

   › Test-lelki megújulás

 

Relaxáció a jógában

„Vond vissza az elméd minden más helyről és tudatosítsd azt a helyet, ahol ülsz.

Csak azt a teret figyeld, amelyet a tested foglal el a fejtetőtől a lábujjakig.

Vond vissza az elméd minden más időről és csak ezt a pillanatot figyeld.

A tudatosságodban itt és most van.”

(Szvámi Véda)

A jóga minden esetben szisztematikus rendszerű relaxációt alkalmaz. Mivel a gyakorlók figyelme jórészt a külvilág felé irányul, ezért a relaxáció is a külső, külvilágban talált jelenségek felöl vezeti a figyelmét befelé, a durvától a finom felé. A relaxáció első lépése, hogy elengedjük a késztetést a további mozdulatokra és hagyjuk a testet megnyugodni. A relaxáció elsajátítása egyeseknek nehéz, problémás lehet, de fontos szem előtt tartani azt, hogy ezen képesség fejlődését nagyban meghatározza az, hogy a gyakorló mennyi időt szán a gyakorlásra, milyen rendszeresen és intenzitással gyakorol. A jógában alkalmazott relaxáció alapja az oktató, relaxációt vezető relaxált állapota. Vezetéskor az oktató valójában ’csak’ megosztja a tanulókkal saját tudatállapotát.

Ha bármilyen pszichiátriai, pszichológiai kezelés alatt állsz, mindenképp jelezd a gyakorlat vezetőjének!

 

A  stresszről

Pszichológiai értelemben a stressz olyan tényezőt jelöl, mely a pszichikai vagy fizikai jóllétet veszélyeztető eseménnyel szembesíti az egyént; ezen eseményeket összefoglalóan stresszoroknak hívjuk; az erre adott válaszok együttes neve pedig a stresszreakció. Valójában ez a reakció egyfajta automatizmus, a szervezet beépített működési módja, melynek 3 jól elkülöníthető szakasza van, ezek:

1. Vészreakció
2. Ellenállás fázisa
3. Kimerülés állapota

 

Életünk során számos olyan élethelyzet adódik, ami ugyan stresszkeltő, de egyben kihívást is tartogat magában, ilyen értelemben pedig nélkülözhetetlen a fejlődéshez, ugyanis ha folyamatosan képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel, az a személyiség épülését szolgálja. Nyilvánvaló, hogy a stressz akkor válik kórossá, krónikussá, ha nem vagyunk képesek megbirkózni az újszerű, veszélyeztető helyzettel. A krónikus stressz, a kimerülés fázisa egyértelműen károsító hatású.

A légzés szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni a téma kapcsán. Légzésünk abban a vonatkozásban rendkívülinek tekinthető, hogy egyrészt része az autonóm idegrendszernek, másrészről azonban akaratlagosan is szabályozható. Belégzés alatt szimpatikus, kilégzés alatt paraszimpatikus központi idegrendszeri aktivitás fokozódás mutatható ki. A központi idegrendszeri szabályozást dinamikus egység jellemzi, az agy formáció reticuláris részében ugyanaz a neuron hálózat szabályozza a légzési és anyagcsere - izom működést szabályozó neuronokat.

Mit jelent ez? Egyszerűen lefordítva azt, hogy belégzés alatt az extenzor (feszítő) izmok tónusa fokozódik. Minden olyan beavatkozás, amely paraszimpatikus irányba hangolja át a szabályozást, védi a szívet és egyben szorongáscsökkentő hatású. Igen sok tanulmány írja le a lassú, elnyújtott kilégzésű légzés szorongáscsökkentő, paraszimpatikus irányba áthangoló hatását.

.

Képzési rendszerünk

A modern ember életritmusába legjobban a másfél órás foglalkozások illeszkednek, azonban a fejlődés fenntartásához a rendszeres óralátogatások mellett szükség van időről-időre egy koncentráltabb, elmélyültebb gyakorlásra is. A különböző képzések és tanfolyamok lehetőséget adnak, hogy változtass, fejlődj, mind fizikai, mind mentális szinten. Nem az erőfeszítések hozzák meg az eredményt, hanem a figyelem, a fókusz  áthelyeződése, ami új szemléletmódot, életvitelt hoz.

Minitanfolyamok»
Egy 3-4 órás tanfolyam új lendületet ad, segít az elméleti háttér megértésében és megalapozza az otthoni gyakorlást. Többnyire egy konkrét témában tartjuk a minitanfolyamot, a jóga egy fontosabb területével foglalkozunk különböző megközelítésekben.

Alaptanfolyam»
A 8 alkalmas, alklamanként 4 órás jóga alaptanfolyam célja átfogó, alapos ismeretanyag átadása. Nem csupán technikákat, módszereket sajátíthatsz el, hanem lehetőséged nyílik szemléletmódváltásra, a tudat korlátainak oldására is. A jóga tanfolyam a lineáris, racionális megértés mellett hozzásegít az élményeken keresztüli intuitív, azonnali belátás létrejöttében is.


STÚDIÓINK

Mandala Jóga Nyugati
1132 Bp., Kresz Géza u. 27.

Mandala Jóga Liget
1078 Bp., Nefelejcs u. 58.

Mandala jóga Újbuda
1114 Bp. Bartók Béla út 55.

Mandala Jóga Szeged
6722 Szeged, Petőfi S. sgt 41./b

Mandala Jóga Pécs
7623 Pécs, Petőfi Sándor u. 56.

KAPCSOLAT

Harsági Judit
0670 604 6599

ÁRAINK

Az első alkalom ingyenes!
Bejelentkezés nem szükséges.

90 perces foglalkozás: 1 980 Ft

BÉRLETEK:
10 alkalmas: 17 800 Ft
4 hetes: 18 000 Ft
Negyedéves: 40 000 Ft

További fizetési lehetőségek,
bérletek, akciók, kedvezménye
k

EGY KIS ELMÉLET

Rövid szakmai írások, cikkajánlók:
Astanga Jóga: 1% elmélet ›
Gerincjóga szakmai Facebook oldala ›
Nőijóga szakmai Facebook oldala ›
Gergő szakmai Facebook oldala ›


© Mandala Gerincjóga Rendszer Egyesület