Gerincjóga - mozgásterápia Hatha Jógával

.

Tudatos életvezetés

A tudatos (helyes) életmód előfeltétele annak, hogy a jógában fejlődni tudjunk. Nincsen olyan életforma azonban, amely mindenki számára egyaránt üdvözítő. Az alábbi szempontok alapján gondold át, mely területeken kell változtatnod ahhoz, hogy tested öngyógyító folyamatai zavartalanul működni tudjanak!

A fizikai és mentális egészség kényes egyensúlyát számos tényező befolyásolhatja negatívan vagy pozitívan:

- testmozgás
- alvás
- táplálkozás
- pihenés, feltöltődés
- szexualitás
- szociális körülmények (munka, család, barátok)
- az életbe vetett bizalom
- öngyógyítás, egészségmegőrző kezelések

Testmozgás:
A megfelelő mozgásfajta kiválasztásához először is a legfőbb célokat kell tisztáznunk. A stressz oldásához megfelel bármilyen élvezeti sport, mint a síelés, a squash vagy akár a sakk. A keringési problémák megelőzésére dinamikus mozgásokat választhatunk: futás, kosárlabda, tenisz, stb. Emésztési rendellenességek esetén jót tesz a séta, kocogás, a könnyű torna. Mozgásszervi problémákat már csak célirányos technikákkal kezelhetünk: jóga, gyógytorna, pilátesz, gerinctréning. Ha szeretnénk sokáig egészségesen és elégedetten élni, nem kerülhetjük el, hogy tudatos, megfelelő mozgást végezzünk. Életünk részévé kell tennünk a mozgást, ezért meg kell találnunk a helyét mindennapjainkban. A Gerincjóga egyik fő célja, hogy bárki számára könnyen, gyorsan elsajátítható mozgássorokat tanítson, amelyeket a gyakorló a saját igényei szerint képes használni nem csak a foglalkozásokon, de otthon is.

Alvás:
Alvással töltjük életünk majd egyharmadát, de a pihenés minősége alapvetően befolyásolja ébrenléti állapotunkat is. A késői fekvés és kelés mindenképp kevésbé pihentető, mint a korai, azonban a pontos időpontok már függnek az egyéni adottságoktól, az évszaktól, a kultúrális környezettől, stb. Az alvás hossza is eltérő, de 6-7 óra legtöbbünknek elegendő kell, hogy legyen - az életmód tudatosabbá válásával az alvásigény is csökkenni fog. Az ágy elhelyezése, anyaga, keménysége szintén befolyásolhatja az alvás minőségét.

Sokat javíthatunk az alvás minőségén, ha felkészítjük a testet és az elmét a pihenésre: rövid torna, légzőgyakorlatok, relaxáció, meditáció, a nyugtató hatású gyógynövények, mint a citromfű vagy a levendula – ezek mind oldják a nap folyamán felgyűlt feszültségeket és segítenek az ellazulásban. Lefekvés előtt ne együnk, igyunk, és ne foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyek felkavaróak lehetnek (izgalamas film vagy könyv, családi és munkahelyi problémák, stb.) Amennyiben hasonló egyszerű módszerekkel nem sikerül elérni a megfelelő pihenést, mindenképp érdemes kikérni szakértő tanácsát!

Táplálkozás:
Táplálékunk közvetlenül kihat közérzetünkre, teherbírásunkra, egészségi állapotunkra. Hogy kinek, mikor, mennyit és mit kellene ennie, olyan összetett kérdés, amelyet nemigen lehet rendszerbe foglalni – a különféle táplálkozási rendszerek bizonyos szempontok szerint próbálnak tanácsokat adni, azonban végül mindenkinek magának kell megtalálni a számra aktuálisan megfelelő táplálkozási módot. Jelen írás kereteibe nem fér bele a helyes táplálkozás részletes elemzése, de megfontolásra ajánlunk néhány általános szempontot:

- együnk kevesebbet – a szervezet optimális működéséhez meglepően kevés táplálék elegendő
- csökkentsük az élénkítő élelmiszerek fogyasztását, mint a kávé, alkohol, cukor
- csökkentsük a nehezen emészthető (tamaszikus) táplálékok fogyasztását, mint a hús, sajtok, gomba, hagymafélék
- fogyasszunk több nyers zöldséget és gyümölcsöt
- kerüljük a túlfinomított, valamint a tartósítószert, ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket

Pihenés, feltöltődés:
A jóga csak akkor lehet sikeres, ha szervezetünket nem terheljük túl, ezért biztosítanunk kell magunk számára időt a feltöltődésre, kikapcsolódásra. A stressz feldolgozásán és a napi rutin megtörésén túl az izmoknak és ízületeknek is szükségük van megfelelő pihenésre. Az egyre divatosabb wellness számos lehetőséget kínál, de magunk is találhatunk olyan szabadidő tevékenységeket, amelyek biztosítják a kikapcsolódást és a feltöltődést, ugyanakkor egészségügyi szempontból is biztonságosak, mint például a kirándulás, úszás, frizbi, stb. A legfontosabb, hogy élvezetes, örömteli élmény legyen, ahol teljesen el tudjuk engedni magunkat.

Szexualitás:
A szexualitás még mindig tabu a nyugati társadalmakban, holott az élet természetes része. Nem megfelelő megélése fiziológiai és mentális problémákhoz vezethet. Mind elfojtani, mind túlzott fontosságot tulajdonítani a nemiségnek az egyensúlyvesztés jele. A jóga mindig a harmóniára törekszik, ezért az önmegtartóztatás formáját és módját is meg kell tanulni. A jógikus életvezetési elvek közül a brámacsárjához, amelyet sokszor cölibátusként értelmeznek, inkább a gondolatok uralásaként vagy önfegyelemként érdemes közelíteni. Az energetikai megközelítés szerint az általános ciklus négy napos, tehát minden 4. napon ajánlott szexuális életet élni, bár ez természetesen alkattól és kortól függően változhat.

Szociális körülmények:
Társas kapcsolataink alapvetően befolyásolják közérzetünket, egészségi állapotunkat. Nem várhatjuk, hogy fizikai testünkben zajló folyamatok egyensúlyba kerüljenek, amíg érzelmi és mentális állapotunk nem kiegyensúlyozott. Minden kölcsönhatásban van a szervezetben, így a fizikai tünetek és a lelki problémák együtt járnak. Nem ok-okozati viszonyban vannak, inkább ugyanazon egyensúlyvesztésnek tünetei.

Az életbe vetett bizalom:
A vallások háttérbe szorulásával elvesztettük azt a biztos pontot vagy lelki alapot, amely biztonságot és a stabilitást képes adni a mindennapokban éppúgy, mint a nehéz élethelyzetekben. A lelki gondokkal küszködő, folytonos stressznek kitett psziché könnyen túlterhelődik, ami dekoncentrációban, betegségekben, valamint a környezettel és önmagával való diszharmóniában nyilvánul meg.

A tudomány, a pszichológia, de még a modern filozófiák sem képesek azt az életbe vetett ősbizalmat és pozitív világképet kialakítani az emberben, amely a mentális és érzelmi stabilitás eléréséhez nélkülözhetetlen. A mai ember erre való mély, alapvető igényének jele az ezotéria és a keleti tanítások egyre növekvő népszerűsége, ezek ősi bölcsességével és esetleges túlkapásaival együtt.

A jóga, mint tradicionális bölcseleti és mozgásrendszer olyan utat mutat, amely a gyakorlót a lelki béke és szabadság elérése felé vezeti.

Öngyógyítás, egészségmegőrző kezelések:
Sok természetes gyógyeljárás az aktuális egészségügyi problémák nagy részét képes hatékonyan és mellékhatások nélkül kezelni. A gyógyszeripar az egyszerűen, házilag kezelhető problémákra is drága gyógyszereket gyárt, és ami a legnagyobb baj, hogy legtöbbünkben már fel sem merül egyéb, sokszor biztonságosabb megoldás.

A jóga számtalan egészségügyi problémára kínál hatékony eszközt, de érdemes elsajátítanunk néhány egyéb természetes gyógyító, támogató eljárást:

- fürdők, szauna
Relaxál, méregtelenít, edzi a szívet és a tüdőt, vitalizál, lazítja az izomzatot.
- masszázs (sport, svéd, shiatsu, yumeiho, stb.)
Lazítja az izomzatot, oldja a feszültségeket, gyors segítséget jelenthet húzódásokra, sérülésekre, méregtelenít, élénkíti a keringést.
- kiropraktőr, reflexológus
Gyors és hatékony, bár átmeneti megoldást nyújt számos mozgásszervi problémára, segíti a belső szervek működését.
- gyógytornász
A gyógytorna célzott gyakorlatokkal képes kezelni szinte minden mozgásszervi problémát – a jóga segíti a test működését és öngyógyítását, de a már kialakult betegségek szakember irányításával biztonságosabban, hatékonyabban gyógyíthatók.
- homeopatátia
A modern orvoslás által is mind elismertebb homeopátia a személyiség alapjait érintő változásokat képes előidézni, ami rendkívül hatékonyan segíti a jóga által elindított folyamatokat.

A felsoroltakon felül számos egyéb természetgyógyászati és orvosi kezelés lehet jótékony hatással életünkre, érdemes időt és energiát fektetni a legmegfelelőbb megtalálására. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor nem is az eljárás, hanem maga a gyógyító személye az, ami végül elhozza a megoldást.

 


STÚDIÓINK

Mandala Jóga Nyugati
1132 Bp., Kresz Géza u. 27.

Mandala Jóga Liget
1078 Bp., Nefelejcs u. 58.

Mandala jóga Újbuda
1114 Bp. Bartók Béla út 55.

Mandala Jóga Szeged
6722 Szeged, Petőfi S. sgt 41./b

Mandala Jóga Pécs
7623 Pécs, Petőfi Sándor u. 56.

KAPCSOLAT

Harsági Judit
0670 604 6599

ÁRAINK

Az első alkalom ingyenes!
Bejelentkezés nem szükséges.

90 perces foglalkozás: 1 980 Ft

BÉRLETEK:
10 alkalmas: 17 800 Ft
4 hetes: 18 000 Ft
Negyedéves: 40 000 Ft

További fizetési lehetőségek,
bérletek, akciók, kedvezménye
k

EGY KIS ELMÉLET

Rövid szakmai írások, cikkajánlók:
Astanga Jóga: 1% elmélet ›
Gerincjóga szakmai Facebook oldala ›
Nőijóga szakmai Facebook oldala ›
Gergő szakmai Facebook oldala ›


© Mandala Gerincjóga Rendszer Egyesület