.

.

   

Hatha jóga

A jóga szó jelentése: egyesülés, egység. Sokan igázásnak fordítják, a jógában elengedhetetlennek tűnő tudatos erőfeszítésre, gyakorlásra utalva, azonban ez a nézet a gyakorlás finomabb szintjein már nem állja meg a helyét, hiszen éppen annak felismerése a cél, hogy az én, amely az erőfeszítést végezhetné csupán illúzió, nem bír önálló létezéssel.

Erről bővebben itt olvashatsz: Hamvas Béla - A jóga metafizikája»

A „ha“, azaz nap és a „tha“, azaz hold szavak egymásutánisága az ellentéteken való felülemelkedést, az egység elérését jelenti. A testi gyakorlás nagyobb súlyt kap ebben az irányzatban, mivel a fizikai gyakorlatokon keresztül igyekszik befolyásolni a mentális történéseket. A Hatha Jóga empírikus (tapasztalati) út, komplex mozgás- és filozófiai rendszer. Elsôsorban az ászanák (testhelyzetek), pránájáma technikák (légzôgyakorlatok) és kriják (tisztító gyakorlatok) alkalmazásával segít a finomenergetikai test fejlesztésében, amivel a mentális mûködés kiegyensúlyozását éri el. Erre az alapra épülhet a tudat alapvetô folyamatainak megértését célzó Rádzsa Jóga.

 

A hatha jóga eszközei, amelyek a „Jóga 10 köre” néven ismertek, a következők:


1- testgyakorlatok (ászanák) - a testi egészség és energetikai edzettség mellett az akaraterő és az önbizalom fejlesztésére szolgálnak
2- légzőgyakorlatok (pranajama) - a légzés tudatosításával és irányításával igyekeznek befolyásolni az energetikai történéseket a testben
3- tisztítógyakorlatok - a fizikai és energetikai testet, illetve az érzékszerveket hivatottak megtisztítani
4- koncentráció (dháraná) - az elme rögzítésével pihenteti és edzi az idegrendszert, illetve segít a az elme mûködésének megértésében
5- relaxáció (pratjahára) - éber, de passzív tudatállapotot hoz létre, amelyben optimálisan mûködnek a regenerációs folyamatok
6- meditáció (dhjána) - az “én” koncepcióján való felülemelkedést szolgálja
7- mantrák, azaz szó szerint varázsigék, - az anyag rezgését hivatottak befolyásolni, illetve monoton, recsitatív ismétlésük tisztítja az elmét
8- mudrák, amelyek szimbolikus test- és kéztartások
9- kriják és bandhák, amelyek energetikai és tisztítógyakorlatok
10- filozófia, amely az eszmei háttéret nyújtja a gyakorláshoz

A hatha jóga hagyomány egyik legnépszerûbb szútrája a Hatha Jóga Pradipiká (A Hatha Jóga lámpása), amelynek szerzôje Szvátmaráma jógi volt, aki tanítványi láncolatát egyenesen Sívától, a "Jóga Urától" eredezteti.

 

A Hatha jóga foglalkozások felépítése

A foglalkozások célja bevezetni a részvevőket a tradicionális Hatha Jógába, illetve megalapozni az órai és otthoni gyakorlást. Minden alkalom a jelenlévők igényeihez és felkészültségi szintjéhez igazodunk, ami biztosítja a gyakorlók biztonságos, mégis hatékony fejlődését. Bármelyik órára be lehet csatlakozni, előképzettség nem szükséges, csupán kényelmes ruhát kell hozni, minden egyéb eszközt biztosítunk.

A foglalkozások felépítése: - elcsendesedés, ráhangolódás - átmozgatás, bemelegítés - légzőgyakorlatok - ászanák (testhelyzetetek) - levezetés, nyújtás - relaxáció - pranajama, meditáció

 

 

Mi különbözteti meg a hatha jógát minden más mozgásrendszertől?

Valóban, minek is köszönheti a jóga több évezredes töretlen sikerét művelői körében? Mi lehet az oka annak a mély, misztikus rajongásnak, amely napjainkban is több millió embernek ad motivációt arra, hogy rendszeresen órákat töltsön a jóga semmi máshoz nem hasonlító gyakorlatainak végzésével?

Az első áttörő élmények közé tartozik, amikor a helyesen kivitelezett testtartás közben egyszerre elemi erejű forróság árad szét a testben, jelezve, hogy az ún. nádik, vagyis energiacsatornák megnyíltak, a prána (vagyis energia) szabadon, gátaktól mentesen áramlik a testben. Ez az erős áramlat képes megnyitni energetikai blokkokat, amelyek hatására elmúlhatnak betegségek, oldódhatnak eddig a személyiség részeként megélt negatív tulajdonságok, és megoldódhatnak régóta húzódó, kellemetlen élethelyzetek.

A gyakorló ilyenkor órákig, vagy akár napokig is érezheti ennek közvetlen testi hatásait: mély, intenzív örömérzést, energiával való töltöttséget, tisztább érzékelést mind fizikai, mind mentális szinten, a teljesség élményét. Nem természetfeletti élmények ezek, inkább a test természetes állapota, ha nem korlátozzuk, mérgezzük helytelen életmóddal és gondolkodással.

Sokan összetévesztik a jógát az indiai aszkéták által gyakorolt önsanyargató, extrém gyakorlatokkal, azonban a jóga nem a szenvedés útja. Bár ajándékba sem adja ezeket a csodálatos változásokat - a gyakorlónak ugyanúgy végig kell járnia saját ösvényét, fokozatosan elhagyva, levetkőzve csak rá jellemző, másokéval nem összevethető korlátait. Sok a tévút, a megtévesztő élmény, amely könnyen megadja a fejlettség, megérkezettség illúzióját, és a gőg, a felsőbbrendűségi érzés, az arrogancia csapdái hosszú időre megrekeszthetik, vagy akár vissza is vethetik fejlődésében a kívülről mesternek vélhető jógit.

A jóga az ősi Indiában nem a tömegeknek szólt: minden jógi csupán néhány tanítványnak adta tovább tudását, az indiai emberek többsége sosem került közvetlen kapcsolatba a jóga tanításaival.

Elgondolkodtató azonban, hogy a jóga az utóbbi évtizedekben megfigyelhető közismertsége és népszerűsége az általunk ismert történelem folyamán példa nélküli.

A jógában semmi misztikus sincsen: praktikus, következetes módszerek összessége, amely a fizikai gyakorlás alapjaitól indulva, a mentális egészség helyreállításán keresztül vezeti a gyakorlót célja felé.

 

.

Hatha jóga képzési rendszerünk

A modern ember életritmusába legjobban a másfél órás foglalkozások illeszkednek, azonban a fejlődés fenntartásához a rendszeres óralátogatások mellett szükség van időről-időre egy koncentráltabb, elmélyültebb gyakorlásra is. A különböző képzések és tanfolyamok lehetőséget adnak, hogy változtass, fejlődj, mind fizikai, mind mentális szinten. Nem az erőfeszítések hozzák meg az eredményt, hanem a figyelem, a fókusz  áthelyeződése, ami új szemléletmódot, életvitelt hoz.

Minitanfolyamok»
Egy 3-4 órás tanfolyam új lendületet ad, segít az elméleti háttér megértésében és megalapozza az otthoni gyakorlást. Többnyire egy konkrét témában tartjuk a minitanfolyamot, a jóga egy fontosabb területével foglalkozunk különböző megközelítésekben.

Alaptanfolyam»
A 8 alkalmas, alklamanként 4 órás jóga alaptanfolyam célja átfogó, alapos ismeretanyag átadása. Nem csupán technikákat, módszereket sajátíthatsz el, hanem lehetőséged nyílik szemléletmódváltásra, a tudat korlátainak oldására is. A jóga tanfolyam a lineáris, racionális megértés mellett hozzásegít az élményeken keresztüli intuitív, azonnali belátás létrejöttében is.

Oktatóképzés»

A Mandala jógaoktató képzések célja olyan jógaoktatókat nevelése, akik egyfelől járatosak a jóga mozgásrendszerében, elméleti hátterében és filozófiájában, másfelől rendelkeznek azokkal az anatómiai, oktatói és életviteli alapismeretekkel, amelyek biztosítják mind saját, mind tanítványaik hosszú távú, biztonságos, ugyanakkor hatékony fejlődését.

 

 

 

 


 

MANDALA JÓGASTÚDIÓK

Meggyőződésünk, hogy a jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért és másokért.

 

Mandala Jóga Pécs | Mandala Jógakert Pécs

Nyugati | Liget | Deáktér | Újbuda | Pasarét

Szeged | Debrecen | Őrség

KAPCSOLAT

Mielőtt telefonálsz vagy írsz, olvasd el a
Gyakran ismételt kérdéseket!

 

Kompolti Hédi info(kukac)mandalajogapecs.hu
0670 311 1190 (H-P 9.00-17.00)

 

© Mandala Jóga Pécs Egyesület a Teljes Életért

 

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

Adtataidat az új jogszabályoknak megfelelően kezeljük! Itt tájékozódhatsz: GDPR 

 

ÁRAINK


90 perces foglalkozás: 1 450 Ft

BÉRLETEK:
10 alkalmas: 12 000 Ft
4 hetes: 13 000 Ft
Negyedéves: 30 000 Ft

Az első alkalom ingyenes!
Bejelentkezés nem szükséges!


Fizetési lehetőségek: készpénz, szépkártya